Itsenäisyyspäivän puhe 6.12.2016

with Ei kommentteja

Lipunnostotilaisuus 6.12.2016
Pukinmäen VPK

Lippupuhe Kauko Koskinen

Arvoisat kuulijat,

Itsenäisyyspäivän juhlaa on perinteisesti vietetty juhlavassa, hartaassa ja arvokkaassa tunnelmassa. Ajat kuitenkin muuttuvat ja tavat sen mukana. Me olemme nyt kokoontuneet tänne perinteiseen lipunnostotilaisuuteen ja moni meistä sytyttää illalla sinivalkoiset kynttilät ja seuraa Linnan juhlia. Joku toinen juhlistaa itsenäisyyttä riehakkaammin, joku töiden merkeissä ja joku muulla tavalla. Jokainen voi valita itselleen sopivimman ja luontevimman tavan juhlistaa tasavaltamme syntymäpäivää. Oli tapa tai tunnelma mikä tahansa, itsenäisyyspäivän yhtenä tarkoituksena on pysähtyä miettimään itsenäisyyden merkitystä ja kunnioittaa niitä henkilöitä, jotka ovat uhranneet elämänsä Suomen itsenäisyyden puolesta. Sekä niitä, jotka kovalla työllä rakensivat Suomesta sen, mikä se nyt on.

Ensi vuonna Suomi täyttää 100 vuotta. Kansalliset tunnusmerkkimme – siniristilippu, Paciuksen säveltämä Maamme-laulu ja Suomen leijona -vaakuna – ovat esillä voimakkaasti ja nostavat juhlavuoden tunnelmaa. Suomalaisille ja Suomen ystäville on tarjolla monenlaista ohjelmaa sekä Suomessa että ulkomailla. Juhlavuonna muistellaan mennyttä ja luodaan suuntaa tulevaisuuteen.

Sadan vuoden aikana Suomi ja suomalaiset ovat käyneet läpi monenlaisia vaiheita. Sodat ja pula-aika jättivät syvät muistot monen mieliin.

Itselleni Suomen itsenäisyyteen liittyy aukottomasti viime maailmansodan muistot. Pommitusten tullessa menimme omakotitalon kellariin suojaan. Muistan, miten äiti pelkäsi desanttien tuloa. Kaikenikäisten naisten rooli kotirintamalla oli erittäin merkittävä. Nuoremmat naiset kävivät töissä ja vanhemmat hoitivat lapsia. Oma äitini oli töissä pilketehtaalla Malmin Teboilin kulmilla ja Savotan Sanni hoiti minua ja siskoani.

Itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys. Itsenäisyyden saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi tehtiin töitä ja taisteltiin. Edelleen me suomalaiset olemme valmiita puolustamaan itsenäisyyttämme.

Moni miettii, mitä tulevaisuus tuo suomalaisille tullessaan. Miten taloutemme kehittyy, miten huolehditaan vanhusten, lapsiperheiden, työttömien ja muiden heikommassa asemassa olevien hyvinvoinnista, miten pakolaistilanne kehittyy? Mitä Lähi-idän sotatilanne merkitsee meille, mitä USA:n presidentinvaalien tulos, mitä Brexit? Huolestuminen on inhimillistä ja kertoo siitä, että välitämme kanssaihmisistämme ja maamme tulevaisuudesta.

Aina on kuitenkin syytä muistaa myös hyvät asiat: meillä on kohtuullisen turvallista, maassamme toimitaan oikeudenmukaisesti, demokraattisesti ja tasa-arvoisesti, meillä on hyvä, ilmainen koulutusjärjestelmä ja puhdasta luontoa. Yksittäisen ihmisen vaikutusmahdollisuudet maailmalla tapahtuviin asioihin ovat pienet, mutta se, mihin jokainen voi vaikuttaa on yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Yhteisöllisyydestä hyötyvät kaikki: ihmiset saavat mielekästä tekemistä, oppivat tuntemaan toisiaan, turvallisuuden tunne kasvaa ja yhdessä tekemisen ilo lisääntyy.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemanakin on Yhdessä. Hyvä esimerkki yhdessä tekemisestä on vuodesta 1978 lähtien toiminut Pukinmäki-seura.
Seuran toiminta on vireää ja vakiintunutta. Seuran hallinnassa olevia viljelypalstoja Pukinmäessä ja Itä-Pakilassa sekä Pukinmäen kartanoa käytetään aktiivisesti. Vuosittain järjestetään yhteislaulutilaisuuksia, siivoustalkoita, keväisin Pukinmäki-päivät ja syksyisin Puxun Rastit. Tapahtumissamme käy väkeä ja alueen eri järjestöt saavat tilaisuuden esittäytyä.

Minulla on ollut ilo toimia puheenjohtajana Pukinmäki-Seurassa vuodesta 2012 lähtien. Kuluvan vuoden lopulla luovutan puheenjohtajan tehtävän seuraajalleni Seppo Höltälle. Toivotan hänelle onnea tehtävään ja kiitän luottamuksesta näiden vuosien aikana. Jatketaan yhteistä, aktiivista tekemistä Pukinmäki-Seuran nimissä alueen asukkaiden ja yhteisöllisyyden hyväksi!

Hyvät kuulijat,
tämän itsenäisyyspäivän lipunnostotilaisuuden perinnettä ovat jo vuosia pitäneet yllä Pukinmäki-Seura yhteistyössä Pukinmäen VPK:n kanssa. Kiitos järjestäville tahoille sekä teille osallistujille.

Haluan toivottaa Suomelle ja suomalaisille menestystä niin tulevana 100-vuotisjuhlavuotena kuin jatkossakin. Teille kaikille toivotan hyvää itsenäisyyspäivää!